Atopie

Bij atopie is er een probleem met de opbouw van de structuur van de huid. Bij gezonde dieren zijn de buitenste huidcellen perfect op elkaar gestapeld met daar bovenop nog een waterdicht vetlaagje. Deze sterke muur zorgt er voor dat er geen vreemde stoffen (allergenen bv graspollen of huisstofmijten) in het lichaam kunnen dringen maar ook dat er geen vocht uit het lichaam verdwijnt. Bij atopie patiënten is de opbouw hiervan niet perfect. Zodanig dat allergenen door de huid heen kunnen dringen en in het lichaam komen. Het lichaam gaat paniekerig proberen deze stofjes op te ruimen. Bij deze opruimaktie komen er stofjes vrij die de hersenen vertellen dat het dier jeuk heeft en moet krabben en likken. Daarnaast ontstaat er een ontstekingsreaktie die helaas de huid verder beschadigt en kwetsbaar maakt. Hier kunnen lichaamseigen bacteriën en gisten misbruik van maken om een infectie te veroorzaken. Deze huidinfektie is een vervelende complicatie.

Dit is een simpele uitleg van een ingewikkeld mechanisme. Steeds worden er nieuwe factoren ontdekt die een rol spelen bij atopie. Helaas is alles hiervan nog niet gekend. Er zijn meerdere medicijnen op de markt die het allergiemechanisme op een of andere manier kunnen lam leggen.

Atopie ontwikkelt zich meestal tussen de leeftijd van 6 maanden en 3 jaar. Vaak beginnen de klachten met een subtiele oorontsteking en/of likken aan de voorpoten. De klachten kunnen zich uitbreiden naar de liezen en de oksels.

De behandeling is niet zo makkelijk en is maatwerk.

Het is belangrijk om de huid zo stevig mogelijk te maken met essentiële vetzuren. Hiervoor gebruiken wij Viacutan. In wetenschappelijke studies is bewezen dat dit product heel effectief is. Helaas is het vaak niet voldoende om een allergie helemaal tegen te houden en moet je er rekening mee houden dat het twee maanden duurt voordat essentiële vetzuren effectief zijn.

Naast het tegenhouden of vermijden van de allergie kunnen we ook proberen het lichaam ongevoelig te maken voor haar allergenen. Dit doen met desensiblisatie. Na een positieve allergietest krijgt het dier op regelmatige basis een lichte dosis van de stofjes ingespoten waaraan het allergisch is. Na 6 tot 8 maanden leert het dier op een normale (niet allergische manier) omgaan met de allergenen en moet de jeuk verdwijnen.

Helaas lukt dit niet altijd en moet de allergische reactie alsnog onderdrukt worden met medicatie. Gelukkig komen er steeds meer effectieve en minder schadelijke medicijnen op de markt. De voor- en nadelen worden uitgebreid met u besproken.

Wat niet over het hoofd mag worden gezien in de behandeling van een allergie patiënt zijn de huidinfekties die deze patiënten vaak oplopen.

Iedere hond beleeft zijn allergie op een andere manier. Daarom is ALLERGIEBELEIDING OP MAAT belangrijk en heeft ieder dier een aangepaste behandeling. Hier wordt in onze huid en oorkliniek veel aandacht aan besteed om voor iedere hond een passende oplossing te vinden.