Cases

Case 1:

Deze jachthond heeft extreme jeuk. De jeuk is nog maar 2 weken bezig en wordt op korte tijd erger. 
De hond kan niet slapen van de jeuk en de eigenaren zijn ten einde raad.

De hond heeft over het gehele lichaam jeuk. Wat opvallend is (en niet vaak voorkomt) is dat de hond erge jeuk heeft aan de buitenkant van de oorschelpen. Bij microscopisch onderzoek zagen we dat de hond schurft (sarcoptes scabies) heeft. De therapie hiervan is vrij makkelijk. 
Met anti-jeukmedicatie en speciale vlooienpipetjes staat de hond enkele maanden later weer mooi in de vacht.

Schurft of sarcoptes scabies was lange tijd een zeldzame diagnose. Met de opkomst van de vos zien we deze ziekte in onze regio steeds vaker. Vossen kunnen besmet zijn met deze parasiet. Honden kunnen ongezien contact hebben met vossen. Wees alert!

Case 2:

Het calicivirus bij de kat is vaak bekend als mede veroorzaker van niesziekte. Minder bekend is echter dat het virus ook voor vervelende huidklachten kan zorgen. Zo ook bij deze kat die in onze praktijk werd aangeboden met enkel huidklachten. 

huidproblemen

Het virus is zeer besmettelijk, en wordt via speeksel en direct contact overgedragen. Vervolgens kunnen de katten de bekende niesziekte klachten krijgen: hoesten, niezen, rode ogen en neusvloei. Ook kunnen er letsels op de tong of het tandvlees en de voetzolen ontstaan. Daarnaast kan de huid aangetast worden.

Het calicivirus is met ondersteunende therapie te behandelen. Denk hieraan aan pijnstilling, antibiotica en eventuele virusremmende middelen. De ziekte kan voorkomen worden door uw kat te laten vaccineren op jonge leeftijd en dit jaarlijks te herhalen.